Nasi Dagang Kelantan

Dah tak tau nak masak apa akhirnya buat nasi dagang. Rasanya ini resepi orang kelantan sebab lauknya gulai ayam. Kalau kat Terengganu nasi dagang lawannya tak ada yang lain selain gulai ikan aya@tongkol dan acar timun. Tapi gulai ni rasanya lain daripada yang lain. Sedap! Resepi dari alma My Resepi.

Bahan-bahan ( 4-6 orang )
• --->Bhn nasi dagang<---
• ½ kg beras nasi dagang
• 1 genggam beras pulut
• 3 ulas bwg merah + 2 ulas bwg putih + 1.5 inci halia + 1btg serai(semua dihiris nipis & kecil2)
• ¾ cawan pati santan
• 2sdk halba (fenugreek)

• --->Bhn gulai ayam masak darat<---
• ½ ekor ayam (potong ikut saiz disukai)
• 2 sdb rempah/awas darat
• 2sdb kerisik (fried grated coconut)
• * 6-7 ulas bwg kecil
• * 3-5 ulas bwg putih
• * 1 – 1.5inci kunyit hidup (turmeric)
• * 1 – 2 inci lengkuas (galangal)
• :: semua bhn2 * ditumbuk/kisar halus ::
• 1½ sdb (atau lebih) cili kering kisar (atau pun cili kering dikisar sekali dgn bhn2 di atas).
• 1sdk biji ketumbar (coriander -disangai sekejap kemudian ditumbuk halus).
• Santan kelapa (utk kuah, airnya agak2 supaya ayam semua terendam dalamnya)
• Cili muda dan/atau merah (belah dua)

• --->Bhn sambal kelapa (atau dipanggil sambal “nyo”)<---
• Kelapa parut dalam ½ - ¾ cwn
• 2 ulas bwg merah + 1 ulas bwg putih + ½ inci halia + 1 batang serai (semua dihiris nipis2).
• Sedikit manisan(ganti gula melaka jika tiada) & garam

Cara-cara

1. --->Cara masak nasi dagang<---
2. Rendam beras nasi dagang + beras pulut semalaman.
3. Kukus beras hingga empuk/masak (Tiap kali masak lupa nak setkan masa, mgkn dlm 40minit kut).
4. Bila dah ready, bawa keluar dr kukusan, letak nasi dagang tu dalam mangkuk besar. Arun beras dgn santan, dan bhn2 hiris serta halba. Siap arun, masukkan balik dalam kukusan, kemudian kukus semula dalam 10-15min. Bila siap kukus, angkat dan letak dalam mangkuk.

5. --->Cara masak gulai darat ayam<---

6. Dalam periuk/kuali, masukkan dulu rempah/awas darat, bhn2 kisar bertanda *, serbuk cili dan serbuk ketumbar, serta campurkan 3sudu besar santan. Kemudian baru nyalakan api dapur, kacau2kan bhn2 dalam kuali/periuk tadi buat beberapa ketika, bila dah bercampur sebati dan agak2 mendidih sekejap baru masukkan santan ke semuanya.
7. Kemudian masukkan ayam. Gaul rata. Bila ayam 3/4 masak, tambah kerisik, garam & gula secukupnya. Dan tmbh cili muda, then biar kuahnya memekat sikit dan ayam empuk baru angkat.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

www.kongsiresepi.com