Kek Kastard Pandan jadi Kek Kastard Strawberry

Assalamualaikum, lamanya tak masuk entri. Kalau tak masukkan resepi rasanya dah lama dah blog ni tutup. he..he..nak cerita pasal lain memang tak ada ceritala jawabnya. Nak diikutkan ada juga terlibat dalam aktiviti sekolah Nadhirah dalam minggu ni seperti Open Day (laporan prestasi), Rhyme Challenge, Christmas Dinner tapi sayangnya prosedur sekolah tak bagi private party ambil gambar. Rugi betul..

Berbalik kepada tajuk ye..kiki..Kali ni punya kek sgt panjang salasilahnya tapi nak cerita juga kat sini. Tak nak baca jgn baca ye! Hihi..dah lama nak buat kek ni setelah Pn. Juwita memuji kesedapan kek ni terus pergi cari tepung hoe kwee. Lepas tu perap dalam almari alih2 minggu lepas baru perasan dan tengok tarikh luputnya 23/12/2010!!! Lepas tu baru perasan terbeli warna merah!! Aiyyyyak!! Daripada kek kastard pandan terpaksa ubah flavour strawberry. Punyala susah pulak tu cari flavournya akhirnya yg dapat cuma dessert mix perisa strawberry dlm bentuk powder :-(

Akhirnya inilah rupa kejadiannya...
terpaksa potong lapisan kastard sekeliling sbb tak cantik bila dikeluarkan selepas saya sisipkan tepi tu. Ikutkan kena guna loose tin. Ingatkan nak celoreng2kan dengan sos coklat atas tu tapi dah tak boleh nak tahan, terus SELAMATTT masuk mulut. hihi..Sedap-sedap! 

ilham resepi dari Juwita, resepi kek kastard dari sweet 4ever, resepi kek span dari cik mat gebu. Terima kasih pada semua. Saya copy disini dan saya edit sbb tukar perisa strawbery

KEK KASTARD PANDAN/STRAWBERRY
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
1 biji kek span pandan / kek span keladi/strawberry

bahan (A)
gula kastor -180gram (150g sbb desert mix tu dah ada gula)
air daun pandan - 500ML (air je 300ml)
serbuk agar-agar segera - 15ML /1 sudu makan

bahan (B)
santan pekat - 400ML (fresh milk)
tepong hoen kwee hijau - 85gram (tepung h.k merah)
pewarna hijau - 5ML/1 sudu teh (pewarna merah)
secubit garam (tak letak)
bancuhan desert mix perisa strawberi ngan baki air 200ml)
UNTUK HIASAN - 1 cawan kelapa kering (sos coklat)

Cara-cara
1.kek span di hiris kepada 2 bahagian. ketepikan
2.untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. masak atas api sederhana hingga mendidih. kacau hingga gula hancur.
3.satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
4.kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
5.sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
6.letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
7.letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
8.hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
9.keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan . salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..

KEK CHIFFON KELADI/STRAWBERRY
Bahan-bahan ( Acuan Chiffon Berukuran 26cm )
Bahan A:-
6 kuning telur (gred A)
150 g gula halus
100 ml pati santan (guna santan kotak) (fresh milk)
100 ml minyak jagung/masak
70 ml air (+desert mix)
225 g tepung gandum*
1 1/2 camca teh baking powder*(*diayak bersama)
1 camca teh perisa keladi (bancuhan desert mix perisa strawberi ngan 70ml air)
1/2 camca teh pewarna ungu (warna merah)
Secubit garam (tak letak)

Bahan B:-
6 putih telur (gred A)
135 g gula halus (100g)
1/2 camca teh cream of tartar

Cara-cara
1.Dalam satu bekas, satukan semua bahan A dan kacau dgn wisk hingga semua sebati dan larut. Ketepikan sebentar.
2.Masukkan putih telur ke dalam mixing bowl, masukkan cream of tartar dan putar pada kelajuan tinggi. Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil terus memukul hingga kembang dan kental.
3.Gaulkan putih telur tadi ke dalam no.1 dgn kaedah "kaup balik" hingga sebati.
4.Tuang dalam acuan chiffon dan ratakan. Tak payah disapu apa2 pada acuan. Biar macam tu saja. Hentak 2 - 3 kali utk membuangkan ruang2 udara dalam adunan kek tadi.
5.Bakar dalam oven pada suhu 175C, selama 30 - 35 minit. Bila kek masak, keluarkan dari oven dan terus terbalikkan acuan tadi atas dulang dan biarkan sejuk dalam acuan dalam berkeadaan terbalik.
6.Bila kek betul2 sejuk, sisip tepi acuan dgn pisau kecil, tanggalkan acuan dan sisip juga bahagian dasar acuan dan boleh alihkan kek ke pinggan. Potong dan hidangkan.


3 comments:

Intan Suhana said...

salam kak. lama gak tak baca cite akak hihi. nampak sedap kek tu, nnti nk cube gakla. beli kat kedai cina ke tepung tu? eh, akak tak amik gmbr ke time turun snow lepas? nak jugak tau cite...

Idayu said...

slm sapiah.
nih kak ayu nagaoka. dh lama ker duk liverpool? org mna?

akk org jhr. husband staff uthm, bp...dh 2 thn kat jepun, another 1 and half yr to go..selamat berkenalan..

cucu nenek di liverpool said...

salam k.ayu, laa..k.ayu tak cam saya eh, saya piah budak mped kelas sebelah k.ayu tu, junior masa kat fke utm. hii..tak cam eh?
saya cam juga husb k.ayu tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

www.kongsiresepi.com