Moist Choc Cake


Saya ni pantang tengok kek-kek coklat ni, tambah yg moist. Dah banyak kali cuba buat ada yang jadi ada xjadi, yang pasti banyak xjadi ler..hehe.. Cuba tengok kat blog ita ni, nampak sedap kan tapi saya buat xbrapa nak naik. Salah teknik kut. Hari ni cuba resepi dari blog k.hana. Alhamdulillah menjadi dan sedap. Resepi saya simpan kat sini untuk kegunaan lain kali.

Bahan-bahan
• 1 cawan tepung gandum
• 1 cawan gula - saya ltk 3/4 cwn je 
• 1/3 cawan serbuk koko
• 1/2 sk baking soda & 1/2 sk soda bikarbonat
• 1 biji telur
• 1/2 cawan butter@ minyak masak - hana gune butter - saya pun
• 1/2 cawan buttermilk@ susu segar - hana gune susu perisa coklat - saya guna fresh milk
• 1sk esen vanila
• 1/2 cawan air panas
• 1/4 cawan susu pekat - resepi asal xde

Cara-cara
• Panaskan oven 300 degree F. Griskan loyang 7x11inci dengan butter.
• Ayak tepung dan baking soda@powder ke dalam mangkuk.Ketepikan.
• Pukul gula dan butter. Masukkan telur dan pukul lagi. - step ni saya guna mixer
• Masukkan buttermilk/susu dan serbuk koko. Kacau sebati. - step ni dan seterusnya guna senduk kayu je
• Masukkan air panas dan esen vanila.
• Akhir sekali masukkan tepung yang di ayak tadi dan mix sebati.
- saya tapiskan dulu adunan ni baru .. 
• Masukkan ke dalam loyang dan bakar lebih kurang 30-35min atau sehingga kek masak. - hana kukus.
• Sejukkan di atas redai dan tuang topping@ganache kegemaran

4 comments:

MeyhahIsSamihah said...

wohhhss..sedak ngak kek diyah........nelleh air liur cikmi tgk..sdak ah diyah nge adek.....
cikmi baru try wat puding jagung arini..haha..nok sapa ke kek coklat tu,lambat lagi ahhh....

Intan Suhana said...

amboi, rajinnye kakak kite sorg buat kek sekarang ni. aritu buat cheese kek, ni dh muncul coklat kek plak. nampak sedap tu kak. untung anak dara akak leh makan kek selalu hehe...

Juwita Jamaludin said...

salam kak pi.. selamat hari raya.. ita pun buat kek ni kak.. sebab tgk orang masak kek coklat sana sini terus rasa nak makan.. hihhhihi ita pun buat resepi ni kak.. lebih kurang sama dengan resepi kat blog ita tu sebenarnya..

cucu nenek di liverpool said...

cikmi, atu coklat mmg nelleh sokmo air liur tgk coklat

intan, hehe..tak rugi wat kek coklat ni, jadi ke x jadi ke memang akan habis punyer..

ita, salam selamat hari raya juga. ita pun dah cuba ye kek ni ye. yg kp perasan kek american choc cake ita tu, hari tu cuba xjadi pasni nak cuba lagi sekali, sgt menggoda u !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

www.kongsiresepi.com