cheese lagi

Perasan x kat resepi blueberry cheese tart tu ada pakai whipping cream kan. Saya beli 1 botol yang 300ml tu tapi resepinya guna 2 sudu besar je lebih kurg. Ish3! Terpaksala buat projek lain kalau x rugi sbb cepat expired. Belek2 kat myresepi jumpa resepi cheese cake ni.

Nadhirah suka betul kek ni siap menangis sbb ayah habiskan potongan terakhir tu
Senang sangat rupanya buat cheese kek ni, tak payah risau takut xjadi ke apa memang akan menjadi. hee.. lain kali ibu buat lagi kakak ye..sian dia nangis hari tu.  Ni resepinya.

Bahan-bahan ( 18 cm )


250g cream cheese
200cc/ml fresh cream/plain yogurt  - yg ni saya tukar ngan double cream baki resepi cheese tart tu
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar tepung gandum - sbb pakai double cream so yg ni guna 2 sudu je 
2 biji telur
90g gula

Cara-cara
1.Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper) 2.Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
3.Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
4.Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus. - step ni saya skip sbb guna api bawah je
5.Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.
6. Masa nak makan saya curah sos mulberry (straw+blue+raspberry) atas kek untuk mendapatkan rasa kek yg WALLAAAAA.. gitu.

3 comments:

cucu nenek di liverpool said...

try sndri komen plok

Intan Suhana said...

wah kak pi, terernye buat cheese cake. sy pn lum try test lg. mmg sure menjadi yek. nanti sy nak buat jugakla..siap boleh modifiy ingredient lg..cayalah!

Juwita Jamaludin said...

hari ni cuba komen plak boleh ke tak.. hihihihi

wah oishisou (nampak sedap) .. tambah blueberry tu ita pun banyak cheese dalam petisejuk tu tapi dah sejuk2 sekarang ni mlas betul nak main masak2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

www.kongsiresepi.com