Karipap Kentang

Semalam ayah Nadhirah request karipap nak bawa ke lab. Kawan dia dah nak balik Spain jadi diorang pakat buat hi-tea kecil-kecilan sesama diorang. Dah selalu buat karipap sebenarnya sebab kuih ni kuih favourite ayah, siap suruh Cik Ila(adik) poskan sarang sbb malas dah nak mengelim. (xcantik pulak tuh)
Sebab sekarang sesi nak memindahkan koleksi resepi yg dah byk simpan dlm MsWord ke blog jadi buat yang kali ni terpaksala suruh karipap beratur nak ambik gambar. Readyy....


tu dia. Resepi macam biasalah dari k.hana. he..he.Tq kak.

Bahan-bahan
250g tepung gandum (2cwn penuh)
* 2 sudu besar minyak msk
* 2 sudu besar butter@marjerin
* 1 sudu besar shortening
>> * Campurkan semua menjadi 1/4 cawan.
garam
air

Bahan Inti Kentang
5 biji kentang sederhana besar - dipotong dadu
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 sudu makan ikan bilis - kadang saya tukar dgn udang kering
2 sudu makan serbuk kari
saya + cili kering 2 sudu makan sbb kami suka pedas
hirisan daun sup
garam dan gula
air

4 comments:

Intan Suhana said...

dah lama sy tak buat karipap, kak. last time raya aidilfitri lepas. perlukan semangat nk buat inti ngan uli dohnya hehehe...

cucu nenek di liverpool said...

betullah intan, w/pun kuih ni kuih peberet fazlli tp kuih nila paling malasss sekali nak buat, dah kena perli baru buat. hehe..kenapa yek?

Juwita Jamaludin said...

salam kak.. ita pun suka gak karipap.. buat terus frozenkan.. tapi ita buat guna breadmeker untuk uli.. itu pun malas.. hahahaha..

cucu nenek di liverpool said...

salam ita, kp kena +kan kerajinan mcm ita baru leh request bm tu..takut nnt malu sendiri je :)) ita rajin buat roti kan, sana xbyk roti halal ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

www.kongsiresepi.com