Bahan-bahan
Lapis Atas -
1 sudu besar serbuk agar2 - sebab takde agar2 serbuk guna agar2 panjang 3g
375ml air
1 sudu teh esen pandan
60 ml jus mangga (kisar mangga halus)
secubit garam
2 sudu gula - ita tambah
potongan buat manga - ita tambah
Lapis Bawah
1 sudu besar serbuk agar2 - agar2 panjang 4g
375 ml air
50 gm gula pasir
250 ml santan
250 ml jus manga (kisar manga halus)
Lapisan Atas
Masak semua bahan kecuali jus mangga dan buah mangga yg dipotong dadu. Masak atas api yg perlahan dan kacau sentiasa. Setelah gula larut matikan api. Biar seketika, dan masukkan jus mangga. kacau rata. Tuang sedikit dahulu dalam acuan kemudian masukkan potongan mangga dan tuang semula adunan selebihnyer, dan biarkan sejuk. segera buat lapisan bawah.
Lapis Bawah
Masak semua bahan kecuali jus mangga diatas api yg perlahan. Sentiasa kacau perlahan
Setelah gula larut tutup api. Biarkan sekejap dan masukkan jus mangga. Kacau rata. Tuang atas lapisan atas dan biarkan ia mengeras. Setelah sejuk bolehlah di masukkan dlm peti ais.
2 comments:
Salam kak pi.. Ceria jadi jelly tu.. Akak punya mangga manis tentu srdap.. Guna santsn rasa kelapa.. Guna susu tentu rasa puding
wowee nmpak very tempting that jello..my kid is surely to not let that go~~hehe dia mmg kaki mknbende2 mcm ni..
Post a Comment