Assalamualaikum,
Tuan rumah buang tebiat pagi-pagi buta buat entri. Petang tadi terlelap masa tidurkan Fakhri sudahnya mata tak boleh pejam dah, last-last bangun buat kuih untuk dibawa ke rumah kawan yang baru bersalin esok. Tengok jam pun dah pukul 2.40 pagi baik tunggu Subuh je pukul 3.15 nanti kemudian baru tidur kalau tak memang melepasla Subuh jawabnya.
Kali ni nak masukkan entri lagi resepi apam. Tuan rumah memang kena buat marathon apam je sekarang sebab nak habiskan stok ovelette yang akan expired hujung bulan ni. Sayang kalau terbuang macam tu je..jauh adik (cik ila) pos tu!
Nampak apam k.nor dari blog secubit garam tu macam gebu je terus turun bawah beli yogurt. Cuma saya tak guna natural yogurt takut membazir jadi beli yogurt yang ada perisa peach sebab baki tu nanti Fakhri boleh makan. Tapi saya punya tak semekar apam k.nor, semuanya macam malu-malu nak mekar. Kena menuntut lagi ni
Minta izin saya copy dan paste resepinya disini ye k.nor. TQ
Bahan-bahan
2 cups sugar (1 1/3cawan)
1 tsp ovallete2 cups flour
1 cup fresh yoghurt (thick) (1/2 caw yogurt + 1/2 caw susu cair)
2 eggs
1/2 tsp double acting baking powder
1tsp cocoa powder (K.Nor skip)
1tsp chocolate paste
1 sudu teh esen vanila (K.Nor tambah)
Method
Beat all of them together until the batter becomes pale, thick, and the whisk leaves a vivid trail when stirring through the batter.
Spare some batter for the chocolate topping (about 5 Tbsp), mix it with cocoa powder and chocolate paste.
Drop the white batter into cups, then drop a teaspoon of chocolate batter on top of every cup. Steam for about 15 - 20mins.
* Yg betanda merah yg K.Nor buat
** utk mudahkan meletak adunan dlm papercup, masukkan adunan dlm piping bag atau plastik bag bersih dan gunting bucunya.
1 comments:
salam kak pi.. ita tak buat pun lagi apam ni.. nampak menarik je.. kek alunan kasih tu cantik.. leh je yek pakai adunan ni.. pandai akak adjust
Post a Comment