Kek Coklat Kukus

Abaikan deco kek yang ntah hape2 tu sbb masa nak potong tiba-tiba je Nadhirah mengada2 ckp "let us pretend its my befday ibu" hahaha..dah siap ambik lilin dari mana entah. Ibu dia pun terus ambik biskut atas meja tabur atas tu. Apa2la kakak. janji happy!
Resepi dari blog k.hana. MMMM..mmg moist!

Bahan-bahan
Bahan A
1 cawan gula pasir - hana dan kak.noor letak 3/4 cawan aje
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair - hana gune susu segar
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 sudu kecil serbuk nescafe - resepi asal xde
>> semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati

Bahan B - di ayak
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder

Bahan C
4 biji telur - diblender 
 
Cara-cara
Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk aje.
Bila dah sebati masukkan ke dlm loyang yg digris dan dilapik kertas kalis minyak.
Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jgn buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jd mendap

4 comments:

Intan Suhana said...

sy takde steamer la kak, so mmg telan liur jela kalo nk buat kuih/kek kukus ni...hihihi

cucu nenek di liverpool said...

laa..intan, kp beli kat carboot je pun, Tefal drpd 10pnd tawar dptla 6pnd. cuma 1 je ruang utk air dia thn selama 50 min je jadi tgh elok2 kek naik tambah air nak bg cukup sejam dia turunla masa tu. haha..

Intan Suhana said...

hahaha, kelakar la plak. teringin gak nk cari steamer lain kali. teringat plak steamer kat malaysia, tradisional tp punyela besar...

cucu nenek di liverpool said...

betulla intan, kp pun ada beli kat mesia yg mcm intan ckp tu tp sekalipun xpernah guna. (hahaha..kes rajin masak terlampaula tu..)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

www.kongsiresepi.com