Bahan-bahan untuk 4-5 org makan (xsilap tuan punya resepi nama Yani)
- @@ Nasi @@
- 4 cwn beras
- 1 sudu kecil garam
- 4 1/2 cawan air - macam masak nasi biasa.. nak lembik/keras kena tambah/kurangkan air
- 2-3 titik pewarna kuning
- 2-3 helai daun limau purut(optional)
- 1 btg serai-diketuk(optional)- saya tak letak sebab tak suka.
- @@ Sambal Tumis @@
- 5-10 biji lada kering
- 1/2 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1cm halia
- 1cm kunyit/ 1 sk serbuk kunyit
- 200ml/ 1/2 tin santan pekat
- 2 btg serai
- 2 keping asam gelugur
- 2 sudu besar budu / 3 sudu besar sos ikan
- garam dan gula melaka
- @@ Sambal ikan @@
- 1 ekor ikan kembung- saiz besar
- 1 cawan kelapa kering/ kelapa parut
- 2 ulas bawang putih
- 1/3 biji bawang besar (4-5 biji bawang merah)
- 1 batang serai
- 1cm halia
- @@ Kerabu @@
- kubis
- timun
- taugeh
- daun kesum
- @@ Bahan lain- optional @@
- solok lada
- telur asin
- bawang jeruk
- ayam goreng kunyit
- sambal belacan
Cara-cara
- ## Sediakan sambal tumis ##
- blend lada kering, bawang, kunyit dan halia sehingga lumat.
- Panaskan minyak(kena banyak siket), tumis semua bahan blend tadi sehingga pecah minyak
- ## Masak nasi ##
Cucikan beras dan masukkan semua bahan utk masak nasi yang lain. Masaklah seperti masak nasi biasa.
- ## Cara sedia sambal kelapa ikan ##
- Bersih ikan dan bakar. Sementara tu bolehlah goreng kelapa
- Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang. Kalau kelapa parut ni kasar, bolehlah ditumbuk sekejap ketika kelapa masih panas-panas.
- Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan untuk kelihatan halus.
- Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. Kalau guna food processor masukkan bawang dan isi ikan sekali gus ke dalam food processor .
- Campur sekali ikan dan bawang, goreng tanpa minyak sehingga agak garing.
- Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan garam dan gula. Gaul hingga sebati.
- @@ Kerabu @@
- Hiris semua sayur dan gaul ratakan.
- Bila nak makan tu, ambik sikit semua bahan dan letak ke dalam nasi. Boleh juga dimakan dengan bahan lain tu.. lagi sedap
SOLOK LADA- sumber dr myresepi tapi lupa nama pemiliknya
Bahan-bahan ( 5-8 biji -bergantung saiz cili )
- 5-8 biji cili hijau
- 3-4 ekor ikan kembung- rebus ambil isinya
- 1/2 cawan kelapa parut putih
- 3-4 biji bawang merah
- 1 sudu teh lada hitam
- 1 cawan santan
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Cili hijau dibelah tengah dan rendam dalam air.
- Tumbuk lada hitam,isi ikan dan bawang merah bersama kelapa parut putih. Tapi jangan terlalu lumat.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Ambil cili yang telah di belah tadi dan sumbatkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam cili. Buat hingga habis.
- Susunkan cili yang telah disumbat tadi ke dalam periuk dan tuangkan santan. Rebus hingga cili agak layu.
- Angkat dan bolehlah dihidangkan
DAGING PANGGANG N COLEK - sumber myresepi juga n juga xigt sape pemiliknya
Bahan-bahan ( separuh family :D )
- daging batang pinang - dipotong kiub2 besar...lumurkan garam + kunyit + serbuk ketumbar = perap at least 30min
- Bhn utk colek:
- cili padi secukupnyer - dikisar (i bubuh 5-6 biji)
- 1-2 biji cili masak - dikisar
- 1 inchi belacan (dibakar) - dikisar
- sos cili & tomato secukup rasa (utk pekatkan colek)
- 1 biji tomato - dicincang
- 1 labu bwg besar dicincang
- daun coriander/ketumbar - dicincang
- lemon juice secukup rasa (buleh jgak nak gantikan ngan air asam jawa pekat)
- 2 sudu besar nampla/minyak ikan
- garam & gula secukup rasa
- extra air masak (tuk kuah colek)
Cara-cara
- daging yg telah diperap di panggang atas grill hingga masak ( i prefer medium)
- sementara tuh, satukan bhn2 kisar dgn bhn2 lain dlm mangkuk...gaul sebati...adjust rasa & kepekatan colek...kalau cair sgt tambah lg sos cili & tomato..
- hidang daging panggang dihiris nipis bersama colek...
2 comments:
SAYA CUBA KOMEN
saya cuba komen lagi
Post a Comment