Cok bantal vs sambal ikan bilis

Duk godek-godek kat My Resepi semalam kut2 dapat jumpa resepi Roti Keramat, (roti peberet org Trg tipikal spt saya nih :) ) nak cicah ngan air kopi untuk minum petang tapi tak jumpa. Last2 dapat resepi ni je yang ala-ala roti/kayu keramat ni. Terus buat pagi tadi untuk sarapan. Agaknya orang negeri mana yang panggil kuih ni Cok Bantal ni ye.

Bahan-bahan ( 4-5 org makan )


• 3 cawan tepung gandum - diayak
• 2 sudu teh yis
• 3 sudu teh garam
• 3 sudu besar gula halus
• 3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
• 1 biji telur
• ¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)
• Bahan - Bahan Sambal Bilis
• 150 - 200 gm ikan bilis (dibasuh dan ditoskan)
• 1 labu bawang besar dimayang
• 6 ulas bwg merah (Ditumbuk /blend)
• 3 ulas bawang putih (Ditumbuk /blend)
• 4-5 sudu cili boh
• 1/2 inci belacan (Ditumbuk /blend)
• ¼ cawan air asam jawa (lebihkan kalau suke masam)
• Garam dan Gula secukupnya

Cara-cara

1. Untuk CokBantal: Campurkan semua bahan-bahan kecuali air dan kacau. Masukkan air sikit-sikit sambil uli doh.Uli sampai sebati dan licin.Tutup mangkuk doh dan perap selama 30 minit. Canai setebal 1 cm dan potong ikut pattern yang anda suka.(kite potong bentuk bantal peluk =P) Goreng dalam minyak deepfry yang telah dipanaskan sampai warna keemasan..nampak garing..SIAP!

2. Untuk Sambal Bilis : Tumiskan bahan blend hingga garing sikit.Masukkan cili boh dan goreng hingga naik minyak.Tambahkan air asam, gula dan garam.Masukkan ikan bilis dan bawang besar dan goreng hingga masak. Happy trying! =)

3. *Suggestion : Masak sambal bilis dulu supaya boleh nikmati cok bantal panas-panas

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

www.kongsiresepi.com