Rezekiiii...Alhamdulillah..

Salam..pagi tadi lepas masak sarapan dan lauk untuk bekal ayah kemudian siapkan si kakak untuk ke sekolah tiba-tiba Ayah dapat SMS dari kawan tanya nak ketam ke tak? Rupanya semalam masa kawan tu (Saiful) bawa Dekan dan Timbalan Canselor (dari Universiti Malaysia Terengganu yang datang ke Liverpool John Moores University utk tandatangan MoU) melawat Bangor diorang sempat singgah memancing ketam.
Apalagi, bak kata Ayah kecik tapak tangan kuali besar kami tadahkan ler jawabnya..
 Sejak duduk Liverpool ni, inilah kali pertama kami makan ketam fresh. Bergerak2 lagi ketam tu masa saya duk sental kulit dia. Tetiba teringat filem lama lakonan Hamid Gurkha duk berus gigi ikan! hehe
Oleh sebab pagi tu dah masak Ayam Sambal jadi pikir2 masak lemak cili padi jelah ketam ni. Anak2 pun boleh merasa sekali kan. Tambah pulak si Adik memang suka kalau masak lemak.
shoot live dari kuali takut nnt lupa dan..yess..
memang tepat seperti yg dijangka tulang dah penuh 1 mangkuk baru teringat nak snap, APALAAA
Terima kasihla banyak-banyak kat Saiful dan Rosni yang ingat juga kat kitorang ye. Terima kasih daun keladi ye adik2 :)) 


Kuih Lompat Tikam


Assalamualaikum wrt.. Semoga yang sedang membaca ni semua ceria selalu macam saya sekarang ni :))))))
Tengok bukan main meleret lagi senyuman saya dapat makan lompat tikam yang selama ini diidam-idamkan. Ini adalah percubaan kali ke lima saya setelah 4 percubaan sebelumnya terpaksa di tong sampahkan. Opps..kalau dah tertongsampahkan tu maksudnya..err..ngerila tu kejadian rasanya.
Kali ini saya guna resepi dari kak fida yang diambil dari myresepi. Ikutkan memangla resepi lompat tikam ni simple dan sama je bahan-bahannya tapi sukatannya tu yang membezakan rasa. So terima kasih banyak-banyak pada kak fida kerana menghasilkan resepi yang sangat sedap dan sesuai dengan tekak saya ni ye. Mohon simpan disini ye kak ye 
Bahan-bahan ( 10-12 mangkuk kecil )

*Lapisan bawah :-
62 g tepung beras ( 8 sb )
660 ml air ( 2 1/2 cwn + 2 sb )
62 ml air pandan ( 3 sb ) + 1/2 sk pewarna hijau
1/2 sk garam
1 sk air kapur

*Lapisan atas :-
25 g tepung beras ( 3 sb )
600 g santan pekat ( 2 cwn + 5 sb )
1/2 sk garam

*Air gula :-
250 g gula melaka ( 1 cwn - yg telah dihiris halus)
500 ml air ( 2 cwn )
1 helai daun pandan - di simpul

Cara-cara
1.Campurkan bahan2 lapisan bawah di dlm periuk,kacau rata dan masak hingga pekat dan berkilat.Matikan api.
2.Tuang adunan kedlm mangkuk2 kecil yg bertutup hingga 1/2 bahagian mangkuk.Ketepikan.
3.Masak pula lapisan atas hingga pekat dan tuang keatas lapisan bawah tadi.Sejukkan pd suhu bilik.
4.Tuang secukup air gula keatas kuih dan boleh di hidangkan.Jika suka makan sejuk,simpan kuih yg telah diisi air gula di dlm peti sejuk.
*Gula melaka daun pandan dan air dimasak hingga mendidih dan gula larut.Tapis dan sejukkan.
 

Kek Tiramisu Simple

1 comments
Salam.. Maaf, bukan nak cerita pasal resepi tiramisu ye sbb saya dah pernah simpan resepi kek ni sebelum ini. Kalau nak tengok boleh klik disini. Cuma saya baru perasan rupa-rupanya saya tak simpan resepi kek sponge yang saya gunakan untuk buat kejadian tiramisu itu hari. Bila nak buat untuk harijadi ayah baru-baru ni terkial-kial saya search dalam internet tak jumpa2 tapi nasib baik saya ada tulis dalam buku nota. (dulu xde blog dan xde iphone jadi selalu catat dlm buku nota je :) )
Xnak pisang berbuah lagi sekali dan sebelum buku tu hilang ke apa baik saya simpan disini. Kannn..

KEK SPAN
Bahan-bahan
150 g tepung super fine (saya guna tepung gandum je)
150 g gula kastor
5 biji telur
1 sb ovalette
80 ml air
80 ml minyak / mentega cair
1 st baking powder
1 st esen vanila

Cara-cara
Panaskan oven pada suhu 150-180 oC dan gliskan loyang 8"
Pukul gula, ovalette, telur, tepung dan baking powder dalam mangkuk adunan sehingga pekat dan gebu lebihkurang 5 minit pada kelajuan tinggi
Perlahankan sambil masukkan air dan esen vanila dan pukul lagi sehingga adunan betul2 ringan
Tuang minyak dan gaulkan dengan senduk guna kaedah kaupbalik
Masukkan aduanan dalam loyang dan bakar selama 45 minit.

Bulan Jun yang penuh makna!

Assalamualaikum. Terima kasih pada anda yang sudi singgah ke blog ini samaada secara sengaja atau tak sengaja. Hehe.. Dah lama tak cerita-ceritun, asyik tayang gambar makanan je kan. Alang-alang si Fakhri tengah tidur, lauk pun dah masak ni tetiba datang mood nak tulis entri. Mencurah perasaan gitu..

Bulan Jun ni memang bulan yang ditunggu-tunggu sebenarnya. Sebab ramai orang-orang tersayang disekeliling saya yang menyambut hari lahir pada bulan ini. Bermula dengan ibu saya, Puan Napisah Ismail yang genap berumur 51 tahun 30hb Mei, kemudian ayah saya Che Dalim Jusoh 48 tahun pada 3hb Jun, saya sendiri pada 7 Jun diikuti dengan hari ulangtahun perkahwinan kami yang ke 6 pada 10 Jun, suami saya pula genap 32 tahun pada 12 Jun dan orang terakhir nanti ialah kakak sulung saya, Azizah pada 21 Jun ini.

Alhamdulillah dan syukur yang tidak terhingga pada Allah Taala. Tiada apa yang paling membahagiakan hidup saya sebenarnya selain melihat orang-orang tersayang kekal sihat dan hidup sejahtera. Mudah-mudahan dengan syafaat usia yang bertambah ini maka bertambah jugalah saham kami untuk pelaburan di akhirat kelak. Kekalkanlah kesihatan kami untuk kami terus sihat beribadat kepadaMu Ya Allah. Amin Ya Robbalalaminn.

Apam Pelangi

Assalamualaikum..jangan jemu tengok apam ye. Sehingga hujung bulan jun ni tuan rumah memang nak mengapamm je. Kali ni kejadian apamnya tak selembut yang buat sebelum ni (yg sebelum xingat nak ambil gambar, ingat nak NGAPP je). Sebabnya tepung gandum tak cukup, nak turun beli kedai dah tutup akhirnya tambah tepung roti..hehe.. tapi apam pelangi ni sebenarnya memang sedap, lebih kurang apam dot-dot juga cuma tak ada inti je. Saya ambil resepi ni di blog k.hana dan saya simpan disini sebagai koleksi resepi yang saya dah cuba ye. Tq kak.

Bahan-bahan
• 2 biji telur
• 1 sudu teh ovellet
• 1/2 sudu teh esen vanila
• 150 gm tepung gandum
• 150 gm gula halus - hana cume buh 90g je
• 125 ml santan kara
• 1 sudu teh baking powder
• garam secubit
• pewarna


Cara-cara
• Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
• Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
• Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacau rata.
• Bahagi kepada 3 warna yg kita suka. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak

My-Story IntanHidayat in d house !!

Assalamualaikum..Baru-baru ni kami menerima kunjungan tetamu lagi. Kali ini rakan kami, Intan, Hidayat dan si comel Alham dan Najah sudi mencemar duli ke teratak kami. Hidayat ni rakan sekerja ayah kat UTeM yang sedang buat phd kat Southampton. Bila dah duduk berjauhan dari keluarga ni sesekali dapat kunjungan kawan-kawan dapat jugakla merasa seperti kunjungan saudara sendiri. Meriah rumah jadinya! Seronok!!.
Alham duk tengok apala tu :)
Yang paling seronok tentulah Nadhirah! Setiap hari duk asyik ulang tanya bila kawan nak sampai, berapa malam kawan nak sleepover sampai ibu dah tak larat nak jawab.
Intan datang pun tak lama, 2 malam je. Belum puas berbual dah nak kena balik. Apa nak buat kan. InsyaAllah panjang umur kita jumpa lagi nanti ye. Harapnya diorang tak serikla untuk datang lagi ke rumah kami :)
 

 Intan datang pun tak lama, 2 malam je. Belum puas berbual dah nak kena balik. Apa nak buat kan. InsyaAllah panjang umur kita jumpa lagi nanti ye. Harapnya diorang tak serikla untuk datang lagi ke rumah kami :)

Si cilik Najah
 
Si Najah yang 'tua' 2 minggu je dari Fakhri :)

Kuih Kaswi

Assalamualaikum pada semua yang sedang membaca entri ini. Rasanya ini kali kedua saya mencuba resepi kuih kaswi. Yang pertama dulu versi pejal, yang ini versi lembut dan sangat sedap bagi tekak saya. Nak buatnya pun sangatla mudah. Tapi maaf warnanya agak kurang menyerlah sebab nak jimatkan penggunaan gula melaka sebenarnya. Terpaksa campurkan dengan gula perang. Nanti dah balik Malaysia baru boleh 100% ikut resepi.
Resepi ni saya ambil dari Face Book page Kongsi Resepi. Jadi tak boleh nak link kan ke sourcenya. Tuan punya resepi nama Ina Ana, saya dah minta tag dan harapnya kak Ina Ana izinkan saya salin di sini.

Bahan-bahan
6 cwn air
3 cwn tepung gandum
1 cwn tepung ubi
1/2 st kapur makan
1 cwn gula merah
6 sudu besar gula pasir / terpulang
1 biji telur

Cara-cara
Sapukan sedikit minyak pada loyang.
Masukkan semua bahan dalam blender, kisar dan tapiskan ke dalam loyang
Kukus dalam anggaran 1/2 jam


PEACH YOGURT STEAMED CUPCAKE / APAM YOGURT PEACH


Assalamualaikum,
Tuan rumah buang tebiat pagi-pagi buta buat entri. Petang tadi terlelap masa tidurkan Fakhri sudahnya mata tak boleh pejam dah, last-last bangun buat kuih untuk dibawa ke rumah kawan yang baru bersalin esok. Tengok jam pun dah pukul 2.40 pagi baik tunggu Subuh je pukul 3.15 nanti kemudian baru tidur kalau tak memang melepasla Subuh jawabnya.
Kali ni nak masukkan entri lagi resepi apam. Tuan rumah memang kena buat marathon apam je sekarang sebab nak habiskan stok ovelette yang akan expired hujung bulan ni. Sayang kalau terbuang macam tu je..jauh adik (cik ila) pos tu!
Nampak apam k.nor dari blog secubit garam tu macam gebu je terus turun bawah beli yogurt. Cuma saya tak guna natural yogurt takut membazir jadi beli yogurt yang ada perisa peach sebab baki tu nanti Fakhri boleh makan. Tapi saya punya tak semekar apam k.nor, semuanya macam malu-malu nak mekar. Kena menuntut lagi ni
Minta izin saya copy dan paste resepinya disini ye k.nor. TQ

Bahan-bahan
2 cups sugar (1 1/3cawan)
1 tsp ovallete
2 cups flour
1 cup fresh yoghurt (thick) (1/2 caw yogurt + 1/2 caw susu cair)
2 eggs
1/2 tsp double acting baking powder
1tsp cocoa powder (K.Nor skip)
1tsp chocolate paste
1 sudu teh esen vanila (K.Nor tambah)

Method
Beat all of them together until the batter becomes pale, thick, and the whisk leaves a vivid trail when stirring through the batter.
Spare some batter for the chocolate topping (about 5 Tbsp), mix it with cocoa powder and chocolate paste.
Drop the white batter into cups, then drop a teaspoon of chocolate batter on top of every cup. Steam for about 15 - 20mins.

* Yg betanda merah yg K.Nor buat
** utk mudahkan meletak adunan dlm papercup, masukkan adunan dlm piping bag atau plastik bag bersih dan gunting bucunya.

Gambar kat atas ni masih apam yang sama ye cuma ni versi ngelat, tak larat nak tunggu kukus lama sangat sebab bekas kecik tak banyak. Sekali kukus dapat 10biji je akhirnya lapis2kan ala-ala kek alunan kasih pastu bakar selama 40minit. Mula2 keluar oven ingat tak jadi sebab keras, tapi bila dimasukkan dalam bekas elok je dia jadi lembut. Lepas ni bolehlah bakar lagi nampaknya. :))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

www.kongsiresepi.com