Roti Bebola Bergula

 kali ni wat roti saiz besar letak dlm tray muffin

Sejak try roti ni memang terus jadi roti peberet. Sebabnya? Bahan-bahannya yg mudah dan sgt basic, tak perlu guna telur pun tapi still sedap dan gebu. Sesuai untuk minum petang. Tq pada inaku79 yang berjaya memancing minatku untuk mencuba roti ni. Saya copy n paste disini ye (tp rasanya dah hapal dah resepi ni sbb dah byk kali buat :) )
surface xlawa, berus nak sapu butter tak beli2 lagi masa buat ni

Bahan-bahan (26 biji)

• 200g tepung roti *
• 4g yis kering *
• 20g gula halus *
• 3g garam *
• 10g skim milk *
• 20g shortening *
• 130cc air *
• mentega dan gula halus secukupnya

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan-bahan bertanda * ke dalam breadmaker. Pilih menu untuk buat kulit roti / doh. Tekan butang 'ON'

2. Bila dah siap, keluarkan dari breadmaker. Tekan adunan untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 26. Buatlah bentuk bulat.

3. Biarkan roti naik 2 kali ganda.

4. Bakar dalam oven dengan suhu 180C selama 12-15 minit.

5. Bila dah masak, sapukan dengan mentega dan taburkan dengan gula.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

www.kongsiresepi.com