Apam Tepung Gandum

apam yang gebuus dan lembut
Saya suka apam! Apa saja jenis apam saya like. Banyak kali juga buat apam, ada yang jadi :)) ada yang tak jadi :(( tapi apam yang satu ni memang selalunya jadila. Sepatutnya apam ni peram selama 1 jam je tp saya terperam hingga ke subuh sebab terlelap. Bangun esoknya tengok buih2 dah melimpah ruah, bila angkat loyang rasa ringan sangat2. sedih...xpuas makan rasanya. Tapi apam ni memang best bagi saya
Resepi apam ni dapat dari k.fida dalam MyResepi dan saya pastekan disini senang nak rujuk lain kali.

Bahan-bahan ( loyang 10x10x3 inc. ) Saya buat separuh adunan je

• 4 1/4 cawan tepung gandum - diayak(akak guna 1/2 kilo)
• 3/4 cawan gula hitam (akak guna gula perang dan gula pasir,dicampur)
• 2 1/2 cawan air
• 1 peket yis serbuk - (cnth - Mauripan)
• secubit garam (opt)
• kelapa parut putih dikukus dgn sedikit garam dan daun pandan yg digunting kecil - utk mkn bersama apam

Cara-cara

1. Loyang disapu minyak sekeliling.
2. Yis dibancuh bersama 1/2 cawan air dan ketepikan.Tepung,gula digaul rata di dalam sebuah mangkuk lalu masukkan campuran yis sambil dituangkan lebihan air dan kacau dengan hand whisk/senduk hingga adunan sebati,licin dan tak berbintil2.
3. Tuang adunan ke dalam loyang dan biarkan adunan naik dua kali ganda,selama lebih kurang 45 min hingga 1 jam.
4. Panaskan kukusan dan kukus selama 30-40 min.Biar apam benar2 sejuk.
5. Apabila kuih benar2 sejuk,bolehlah dipotong dan hidangkan bersama kelapa parut kukus

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

www.kongsiresepi.com