Beef Lasagna

 

Kalau diikutkan saya dan ayah Nadhirah ni bukanla penggemar makanan2 barat sebenarnya. Hari tu buat chicken chop pun teragak2 rasa dia sepatutnya macam mana sebab memang jarang makan. Lainlah kalau makanan Thai. .  
Tak cantik sgt lapisannya. Saya guna egg lasagna, mungkin jenis ni lebih lembut berbanding lasagna biasa.
Lain kali kena kurangkan air
Malam tadi akhirnya berjaya juga buat lasagna ni setelah sekian lama teragak nak mencuba. Walaupun tak puas hati sgt dengan outcomenya (dodoh!) tapi tetap sedap bagi lidah belacan saya ni.  Ayah Nadhirah tadi sebelum makan yang saya hidangkan cakap dia tak suka lasagna ni sebab mak dia tak pernah masak. Tapi lepas tu nampak dia senduk pula lagi 2 kali. Eh! Agaknya kalau suka berapa kali senduk ye :) Resepi ni saya ambil di My Resepi oleh nihadriz.

Bahan-bahan ( 6 orang )
• 300g daging cincang (lagi senang kalau guna brand Ramly)
• 1 botol prego (yang kecil)
• 2-3 batang celery
• cendawan butang (sebanyak yang suka)
• 2 biji tomato (potong dadu)
• 1 biji lobak merah (dihiris halus)
• 1-2 sudu besar cili boh (kalau suka pedas)
• 2-3 ulas bawang merah (cincang halus)
• 2-3 ulas bawang putih (cincang halus)
• Sedikit lada sulah
• Garam secukup rasa
• Gula secukup rasa
• Sekotak Instant Lasagna (tambah lagi sekiranya pakai dulang caserole besar)
• 3 cawan air (boleh tambah sekiranya tak cukup)
• (Boleh tambahkan sayur-sayuran lain seperti pepsicum, broccoli dll kalau nak)

Bahan-bahan untuk cheese sauce
• 2 sudu besar mentega
• 4 sudu besar tepung gandum
• 1 peket Cheddar cheese (115g) -saya guna mozarella lagi best rasanya
• 1-2 cawan susu
• Sedikit garam untuk perasa

Cara-cara
1. Panaskan oven 180 C
2. Di atas dapur, panaskan minyak untuk menumis. Tumiskan bawang merah dan putih sehingga naik bau.
3. Masukkan cili boh, tunggu sampai pecah minyak, kemudian masukkan daging cincang.
4. Masukkan sedikit air, tunggu sehingga daging sedikit masak dan tambahkan garam.
5. Masukkan Prego, dan sedikit gula jika perlu.
6. Masukkan sayur-sayuran tadi, tunggu sehingga mendidih, padamkan api.

7. Sediakan sauce pan, panaskan.
8. Cairkan mentega, kemudian masukkan tepung gandum, kacau sehingga sebati.
9. Alihkan dari api, masukkan susu, kacau sehingga tepung tidak berketul, barulah di panaskan semula.
10. Masukkan cheese, kacau setiap masa, masukkan garam sedikit. Kemudian padamkan api.

11. Sediakan dulang caserole, sapukan minyak, dan aturkan kulit lasagna sehingga menutupi bhg bawah dulang.
12. Tuangkan sedikit kuah daging tadi (tujuan kuah berair supaya kulit lasagna tadi tak perlu dimasak terlebih dahulu) dan tuang sedikit cheese sauce tadi.
13. Selang-selikan, dan bahagian atas sekali ialah kulit lasagna, tuang cheese sauce selebihnya ke atas kulit lasagna (pastikan kuah daging tadi menenggelamkan sebahagian besar adunan lapisan tadi)
- saya lapiskan dgn cheddar cheese juga
Bakar dalam oven 180 C selama 40 minit, atau sehingga masak (apabila dicucuk, kulit lasagna telah lembut)


#utk peringatan dimasa depan ;
1. kurangkan air
2. cheese sauce kena double
3. yg dah buat ni 3 layer
4. lebihkan lagi keju parut

BEEF LASAGNA MAMASYA




Tertarik dengan resepi lasagna Mamasya dari blog dapur-mamasya.blogspot bila mamasya kata anak-anak suka. Saya pun jadi semangat nak mencuba. Hasilnya memang memuaskan, x muak. Lepas ni kalau nak buat lasagna lagi rasanya akan stick pada resepi Mamasya ni ajela. Kena dengan tekak saya. Pada Mamasya, tq atas resepi, mohon copy n paste untuk rujukan saya akan datang ye kak :)

Bahan-bahan:


* 6 keping pasta Lasagna - guna yang instant tp rebus sekejap biar lembut.

-bahagian inti daging-

* 3/4 cawan daging cincang - letak 1 cwn daging

* 1 biji bawang putih (dicincang)

* 1/2 biji bawang besar ( dicincang dadu)

* 2 biji tomato ( potong dadu)

* 1/2 biji carrot ( potong dadu)

* 6 ketul cendawan ( potong dadu)

* 3 sudu besar tomato ketchup - tambah 6 sb lagi

* 2 sudu besar olive oil- guna butter

Bahagian white sauce

* 1 cawan susu segar

* 1/4 cawan tepung gandum

* 1 sudu besar cheese powder-letak 1 kpg slice cheese

* 2 sudu besar butter

* 1 sudu kecil garam

* sedikit lada sulah

* Sedikit mix cheese atau mozarela cheese untuk ditabur atas setiap layer lasagna-letak slice cheese je

***white sauce ni kena doublekan bahan2nya sbb sauce tak cukup utk cover semua lasagna.***

untuk hiasan

* sedikit hirisan daun pasley kering-tak letak

Caranya

1. Buat inti daging dulu
panaskan olive oil dan tumis bawang putih, bawang besar dan 3 sb tomato ketchup, biar naik bau, baru masukkan daging cincang, kemudian masukkan carrot, cendawan dan tomato, masukkan juga setengah cawan air, sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam, gula, 6 sb sos tomato dan lada sulah biar mendidih dan agak kering. angkat dan sejukkan
 
2. Buat White sauce
campurkan tepung gandum dengan sedikit air, bancuh hingga jadi pes, kemudian curahkan dalam periuk yang berisi susu segar tadi, masukkan lada sulah, butter dan garam, kacau higga pekat.

3. Sedia untuk melapis
ambil acuan petak, dan gliskan dengan marjerin, letakkan 2 keping lasagna tutup pemukaan dasar acuan, kemudian letakkan inti daging ,ratakan keselurahan acuan dan lapiskan dengan white source pula, tabur cheese dan ulang langkah ini sehingga semua nye habis, kiranya lapisan akan jadi 3 set lah, lapisan terakhir white source, tabur atas white source tu dengan cheese dan hirisan dry pasley.

Bakar pada suhu 180 darjah selama 30 hingga 40 minit atau sehingga permukaan atas nye perang. Makan panas-panas dan sangat sesuai dimakan bersama spagetti atau hidangan sampingan yang lain.

Badminton Piala 4 Penjuru

Semalam seharian ayah Nadhirah xada kat rumah sebab ada game badminton. Sebelum pergi tu suruh ayah bawak kamera  untuk snap gambar. Bukan apa semenjak 2 menjak ni asyik entri resepi je, macam boring pula.

 Bertempat di Old Trafford Sports Barn, Manchester. Players dari Liverpool pergi menaiki 1 kereta dan 1 van, para isteri2 dan anak2 semua sukarela xnak ikut memandangkan cuaca dah below 0 degree ni duduk rumah rasanya lagi best. Games ni bermula pukul 10 pagi sehingga jam 4 petang.

Team Liverpool pulang dengan gelaran Naib Johan bersama dengan Sheffield setelah team tuan rumah, Manchester berjaya merangkul Johan manakala team Leeds di tempat ke-4.

Tak nampak pula apa2 pingat atau medal dibawa balik, yang pasti ayah tak lupa membawa balik 1 set nasi beriani untuk istri dan anak-anaknya. Allah panjangkan umur ayah Nadhirah!!

Cok bantal vs sambal ikan bilis

Duk godek-godek kat My Resepi semalam kut2 dapat jumpa resepi Roti Keramat, (roti peberet org Trg tipikal spt saya nih :) ) nak cicah ngan air kopi untuk minum petang tapi tak jumpa. Last2 dapat resepi ni je yang ala-ala roti/kayu keramat ni. Terus buat pagi tadi untuk sarapan. Agaknya orang negeri mana yang panggil kuih ni Cok Bantal ni ye.

Bahan-bahan ( 4-5 org makan )


• 3 cawan tepung gandum - diayak
• 2 sudu teh yis
• 3 sudu teh garam
• 3 sudu besar gula halus
• 3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
• 1 biji telur
• ¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)
• Bahan - Bahan Sambal Bilis
• 150 - 200 gm ikan bilis (dibasuh dan ditoskan)
• 1 labu bawang besar dimayang
• 6 ulas bwg merah (Ditumbuk /blend)
• 3 ulas bawang putih (Ditumbuk /blend)
• 4-5 sudu cili boh
• 1/2 inci belacan (Ditumbuk /blend)
• ¼ cawan air asam jawa (lebihkan kalau suke masam)
• Garam dan Gula secukupnya

Cara-cara

1. Untuk CokBantal: Campurkan semua bahan-bahan kecuali air dan kacau. Masukkan air sikit-sikit sambil uli doh.Uli sampai sebati dan licin.Tutup mangkuk doh dan perap selama 30 minit. Canai setebal 1 cm dan potong ikut pattern yang anda suka.(kite potong bentuk bantal peluk =P) Goreng dalam minyak deepfry yang telah dipanaskan sampai warna keemasan..nampak garing..SIAP!

2. Untuk Sambal Bilis : Tumiskan bahan blend hingga garing sikit.Masukkan cili boh dan goreng hingga naik minyak.Tambahkan air asam, gula dan garam.Masukkan ikan bilis dan bawang besar dan goreng hingga masak. Happy trying! =)

3. *Suggestion : Masak sambal bilis dulu supaya boleh nikmati cok bantal panas-panas

Sicilian orange cake

4 comments
Salam hujung minggu. Snow nampaknya dah turun di bumi UK ni, paling awal dalam masa 17 tahun mengikut berita BBC malam tadi. Kawan2 sini cakap kat Liverpool ni pun semalam dah turun salji tapi sekejap je dalam masa 2-3 minit tapi saya xperasan pula.

 Tengahari tadi sempat cuba resepi kek oren ni. Sejuk-sejuk macam ni memang nak makan jela kerjanya. :)) Tambah pula esok ayah Fakhri ada match badminton kat Manchester, bolehla wat bekalkan ayah sekali.
Resepi dari Rima tapi saya copy dari blog k.hana. Tq once again sis hana

Bahan-bahan
250g butter - suhu bilik
250g gula pasir - hana buh 210g je..tuh pong dh manis
4 biji telur size M
11/2 sk parutan kulit oren
250g tepung naik sendiri (jika menggunakan tepung gandum + 1sk baking powder)
85ml jus oren

Bahan untuk aising
125g gula aising
5 sk jus oren
 
Cara-cara
Panaskan oven 170C. Sapu loyang 22cm dengan butter keliling. dan alas loyang dengan baking paper.
Pukul mentega dan gula hingga berkrim selama 4-5minit. Pecahkan telur, masukkan satu per satu. Masukkan parutan kulit oren. Pukul lagi hingga kembang.
Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.
Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 45-50min. Cucuk sebelum keluarkan dari oven. Jika kek belom masak dan permukaannya sudah keperangan, letakkan aluminium foil di atas kek supaya kek tidak hangus dan teruskan membakar.
Sejukkan kek sebentar di dalam loyang di atas wire rack. Kemudian baru sisipkan.

Untuk membuat aising, campurkan gula aising dan jus oren ke dalam mangkuk dan kacau sehingga berkrim. Curahkan ke atas kek tadi dan boleh la dipotong dan dinikmati.

Karipap Kentang

Semalam ayah Nadhirah request karipap nak bawa ke lab. Kawan dia dah nak balik Spain jadi diorang pakat buat hi-tea kecil-kecilan sesama diorang. Dah selalu buat karipap sebenarnya sebab kuih ni kuih favourite ayah, siap suruh Cik Ila(adik) poskan sarang sbb malas dah nak mengelim. (xcantik pulak tuh)
Sebab sekarang sesi nak memindahkan koleksi resepi yg dah byk simpan dlm MsWord ke blog jadi buat yang kali ni terpaksala suruh karipap beratur nak ambik gambar. Readyy....


tu dia. Resepi macam biasalah dari k.hana. he..he.Tq kak.

Bahan-bahan
250g tepung gandum (2cwn penuh)
* 2 sudu besar minyak msk
* 2 sudu besar butter@marjerin
* 1 sudu besar shortening
>> * Campurkan semua menjadi 1/4 cawan.
garam
air

Bahan Inti Kentang
5 biji kentang sederhana besar - dipotong dadu
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 sudu makan ikan bilis - kadang saya tukar dgn udang kering
2 sudu makan serbuk kari
saya + cili kering 2 sudu makan sbb kami suka pedas
hirisan daun sup
garam dan gula
air

Roti canai telur

Dalam duk sibuk menjaga Fakhri yang demam ni pagi tadi sempat juga sarapan roti canai, roti telur lawan dengan kari ayam dan sambal ikan bilis. Terima kasih kat ayah yang tolong gorengkan. Ni kes terliur tengok kawan-kawan duk tayang gambar roti canai dalam FB punya pasalla nih. First time buat tambah dengan xreti nak menebarnya pulak. Main tarik-tarik je.. Xpe lain kali boleh cuba lagi guna resepi mudah yang diambil dari blog k.hana. Terima kasih k.hana ye.

Tinggal yang last baru teringat nak ambik gambar.
Dah kena berebut dengan Nadhirah
buruk sungguh rupanya, xpe kita simpan utk compare kalau lepas ni nak buat lagi
Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
1 hingga 1 1/2 cawan air
1 sudu besar marjerin
Garam secukup rasa
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara
Air + garam + susu = di kacau = Bahan A
Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong (uli cara manual). tp campur semua kalau menggunakan mesin.
Campur minyak masak
Campur marjerin
Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas dough telah siap di buat, tutup dgn kain yg lembab dan rehatkan 30 minit.
Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 8-10 roti canai)
Dan saluti dgn marjerin utk mengelakkan ia dari melekat.(hana salut dengan minyak)
Tinggalkan selama 2 jam.
Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing
Lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai tu guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu.

PETUA utk buat roti canai:
1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak
2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis
3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais

Fakhri dah 2 hari tak nak makan tapi tadi bila suapkan roti ni nak pulak dia. Rasa nak menitik air mata tengok dia makan jugak akhirnya walaupun xbanyak. Cepat sembuh dik ye!

Moist Choc Cake

4 comments

Saya ni pantang tengok kek-kek coklat ni, tambah yg moist. Dah banyak kali cuba buat ada yang jadi ada xjadi, yang pasti banyak xjadi ler..hehe.. Cuba tengok kat blog ita ni, nampak sedap kan tapi saya buat xbrapa nak naik. Salah teknik kut. Hari ni cuba resepi dari blog k.hana. Alhamdulillah menjadi dan sedap. Resepi saya simpan kat sini untuk kegunaan lain kali.

Bahan-bahan
• 1 cawan tepung gandum
• 1 cawan gula - saya ltk 3/4 cwn je 
• 1/3 cawan serbuk koko
• 1/2 sk baking soda & 1/2 sk soda bikarbonat
• 1 biji telur
• 1/2 cawan butter@ minyak masak - hana gune butter - saya pun
• 1/2 cawan buttermilk@ susu segar - hana gune susu perisa coklat - saya guna fresh milk
• 1sk esen vanila
• 1/2 cawan air panas
• 1/4 cawan susu pekat - resepi asal xde

Cara-cara
• Panaskan oven 300 degree F. Griskan loyang 7x11inci dengan butter.
• Ayak tepung dan baking soda@powder ke dalam mangkuk.Ketepikan.
• Pukul gula dan butter. Masukkan telur dan pukul lagi. - step ni saya guna mixer
• Masukkan buttermilk/susu dan serbuk koko. Kacau sebati. - step ni dan seterusnya guna senduk kayu je
• Masukkan air panas dan esen vanila.
• Akhir sekali masukkan tepung yang di ayak tadi dan mix sebati.
- saya tapiskan dulu adunan ni baru .. 
• Masukkan ke dalam loyang dan bakar lebih kurang 30-35min atau sehingga kek masak. - hana kukus.
• Sejukkan di atas redai dan tuang topping@ganache kegemaran

Fakhri si cucu nenek

Lama dah xcerita pasal Fakhri kat blog ni padahal nama blog cucunenek. Mak dia pulak yang duk interprem lebih. Hehe.. maafla nenek2 n tokki2 ye.

Eh nenek dan tokki Johor tak ada kat kampung sekarang, baru tadi dapat call dari tokki. Sekarang dalam perjalanan ke Arafah untuk wukuf. Tokki mintak Fakhri doakan agar urusan Haji tokki, nenek dan nek we berjalan lancar. Insya Allah, kami doakan semoga semuanya dipermudahkan dan mendapat haji mabrur ye, amiin.
Fakhri ni dah nak masuk setahun sebulan tapi belum pandai jalan lagi. Kalau ikut kakak dulu setahun 3 bulan baru jalan. Tiba2 bangun jalan atas sejadah ayah dia waktu solat Maghrib. Adiknya tak taulah. Gigi bawah dah tumbuh 2 batang sejak umur 8 bulan. Sampai sekarang mantain 2 batang tu.

Hobi Fakhri yang pertama tolong ibu kemas rumah. Sama-sama bangun pagi ngan ibu, sementara ibu masak dia tolong chek inventori ibu cukup ke tak.





Hobi yang kedua tengok tv dan kartun dlm laptop



Kakaknya dah tidur, yang adiknya ni xtaula bila nak masuk tidur.
Semenjak datang sini sampailah sekarang dia memang suka betul tengok video lagu ni. Kalau dah pasang lagu ni mata dia xberkelip2. Tangah meragam pun boleh jadi baik tiba-tiba. He.he.. nila dia video lagu fav Fakhri, layanzzzzz....

cheese lagi

3 comments
Perasan x kat resepi blueberry cheese tart tu ada pakai whipping cream kan. Saya beli 1 botol yang 300ml tu tapi resepinya guna 2 sudu besar je lebih kurg. Ish3! Terpaksala buat projek lain kalau x rugi sbb cepat expired. Belek2 kat myresepi jumpa resepi cheese cake ni.

Nadhirah suka betul kek ni siap menangis sbb ayah habiskan potongan terakhir tu
Senang sangat rupanya buat cheese kek ni, tak payah risau takut xjadi ke apa memang akan menjadi. hee.. lain kali ibu buat lagi kakak ye..sian dia nangis hari tu.  Ni resepinya.

Bahan-bahan ( 18 cm )


250g cream cheese
200cc/ml fresh cream/plain yogurt  - yg ni saya tukar ngan double cream baki resepi cheese tart tu
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar tepung gandum - sbb pakai double cream so yg ni guna 2 sudu je 
2 biji telur
90g gula

Cara-cara
1.Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper) 2.Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
3.Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
4.Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus. - step ni saya skip sbb guna api bawah je
5.Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.
6. Masa nak makan saya curah sos mulberry (straw+blue+raspberry) atas kek untuk mendapatkan rasa kek yg WALLAAAAA.. gitu.

Punyala jakun...

Manakan x, seumur hidup xpernah makan cheese tart. Masuk blog ita nampak menyelerakan, tengok blog k.nor mm..meleleh, jenguk blog k.yani..fuh! Sedap sgt ke tat ni, selalu mkn tat telur je . So on 1 fine day projek pun bermula


mm..memang sedapla. walaupun rupa xseberapa sbb pakai mould silicon je. Pada cikmi yg suka cheese tu bolela try buat ye.. resepi leh tengok kat blog k.nor sbb guna susu tepung. Kesian tengok sample susu yg org bagi tu xberusik-usik. Tak boleh nak copy kat sini resepinya. Tak taulah kenapa.

Sekadar ingatan

Saya ada seorg kwn, Muhammad Zulfakar Muslimin namanya. Dulu kami satu sekolah tapi masuk ke Tingkatan 3 ayahnya menghantar dia ke sekolah agama di Indonesia. Terima kasih pada FB kerana menemukan kami kembali. Sekarang Paka (panggilan kami pada dia) menjadi salah seorg tenaga pengajar di madrasah di Indonesia. Dah lupa apa nama tempatnya.
Mesti pelik kenapa cerita pasal dia kan. Hee..sebenarnya nak catatkan kat dlm blog saya ni antara komen2 dia kat FB. Dalam lawak2 dia selalunya mesti selitkan kata2 nasihat atau tazkirah dlm komen2nya. Antara yg saya suka..

komennya bila ada sahabat kami yg kecewa dengan byk perkara dlm hidupnya.

ingatlah..hatimu itu lebih luas dari lautan atlantik..
hati itu luas sebab itu kita disuruh supaya berlapang dada..hati adalah ibarat lautan tempat berlayarnya kapal rohani..menuju pulau nurani...dalamnya hati melebihi dalamnya lautan...yg mana harus diselami demi mendapatkan permata robbani..
dalam sebuah hadis,Rasulullah s.a.a.w bersabda.."kun fid dunya ka annaka ghoriibun"..artinya:"jadilah engkau didunia ini bagaikan seorang pengembara"...seorang pengembara dlm perjalanan menuju ke destinasi tujuan,berehat dibawah sebuah pohon yg rendang,yg penuh dengan buah2an,disisi sebuah sungai mengalir air yg jernih..walaupun nyaman,tenang dan damai..tetap dia harus meneruskan perjalanan ke tempat tujuan..
 
Subhanallah..sbb tu saya catatkan di sini biar jadi ingatan untuk saya selama-lamanya..

Nasi Kerabu

2 comments
Mcm xpercaya akhirnya dpt buat nasi kerabu sendiri. Dah lama tekak mengidam nak mkn nasi kerabu tapi xkompiden nak menerai. Akhirnya weekend baru ni buatla lepas godek2 kat myresepi tu jumpa resepi ni. Kena salin resepi kat sini sbb lain kali mesti kena buat lagi nih.

Bahan-bahan untuk 4-5 org makan (xsilap tuan punya resepi nama Yani)
  • @@ Nasi @@
  • 4 cwn beras
  • 1 sudu kecil garam
  • 4 1/2 cawan air - macam masak nasi biasa.. nak lembik/keras kena tambah/kurangkan air
  • 2-3 titik pewarna kuning
  • 2-3 helai daun limau purut(optional)
  • 1 btg serai-diketuk(optional)- saya tak letak sebab tak suka.
  • @@ Sambal Tumis @@
  • 5-10 biji lada kering
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1cm halia
  • 1cm kunyit/ 1 sk serbuk kunyit
  • 200ml/ 1/2 tin santan pekat
  • 2 btg serai
  • 2 keping asam gelugur
  • 2 sudu besar budu / 3 sudu besar sos ikan
  • garam dan gula melaka
  • @@ Sambal ikan @@
  • 1 ekor ikan kembung- saiz besar
  • 1 cawan kelapa kering/ kelapa parut
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/3 biji bawang besar (4-5 biji bawang merah)
  • 1 batang serai
  • 1cm halia
  • @@ Kerabu @@
  • kubis
  • timun
  • taugeh
  • daun kesum
  • @@ Bahan lain- optional @@
  • solok lada
  • telur asin
  • bawang jeruk
  • ayam goreng kunyit
  • sambal belacan
Cara-cara
  1. ## Sediakan sambal tumis ##
  2. blend lada kering, bawang, kunyit dan halia sehingga lumat.
  3. Panaskan minyak(kena banyak siket), tumis semua bahan blend tadi sehingga pecah minyak
  4. ## Masak nasi ##
Cucikan beras dan masukkan semua bahan utk masak nasi yang lain. Masaklah seperti masak nasi biasa.
  1. ## Cara sedia sambal kelapa ikan ##
  2. Bersih ikan dan bakar. Sementara tu bolehlah goreng kelapa
  3. Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang. Kalau kelapa parut ni kasar, bolehlah ditumbuk sekejap ketika kelapa masih panas-panas.
  4. Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan untuk kelihatan halus.
  5. Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. Kalau guna food processor masukkan bawang dan isi ikan sekali gus ke dalam food processor .
  6. Campur sekali ikan dan bawang, goreng tanpa minyak sehingga agak garing.
  7. Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan garam dan gula. Gaul hingga sebati.
  8. @@ Kerabu @@
  9. Hiris semua sayur dan gaul ratakan.
  10. Bila nak makan tu, ambik sikit semua bahan dan letak ke dalam nasi. Boleh juga dimakan dengan bahan lain tu.. lagi sedap
SOLOK LADA- sumber dr myresepi tapi lupa nama pemiliknya
Bahan-bahan ( 5-8 biji -bergantung saiz cili )
  • 5-8 biji cili hijau
  • 3-4 ekor ikan kembung- rebus ambil isinya
  • 1/2 cawan kelapa parut putih
  • 3-4 biji bawang merah
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 1 cawan santan
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
  1. Cili hijau dibelah tengah dan rendam dalam air.
  2. Tumbuk lada hitam,isi ikan dan bawang merah bersama kelapa parut putih. Tapi jangan terlalu lumat.
  3. Perasakan dengan garam dan gula.
  4. Ambil cili yang telah di belah tadi dan sumbatkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam cili. Buat hingga habis.
  5. Susunkan cili yang telah disumbat tadi ke dalam periuk dan tuangkan santan. Rebus hingga cili agak layu.
  6. Angkat dan bolehlah dihidangkan
DAGING PANGGANG N COLEK - sumber myresepi juga n juga xigt sape pemiliknya
Bahan-bahan ( separuh family :D )
  • daging batang pinang - dipotong kiub2 besar...lumurkan garam + kunyit + serbuk ketumbar = perap at least 30min
  • Bhn utk colek:
  • cili padi secukupnyer - dikisar (i bubuh 5-6 biji)
  • 1-2 biji cili masak - dikisar
  • 1 inchi belacan (dibakar) - dikisar
  • sos cili & tomato secukup rasa (utk pekatkan colek)
  • 1 biji tomato - dicincang
  • 1 labu bwg besar dicincang
  • daun coriander/ketumbar - dicincang
  • lemon juice secukup rasa (buleh jgak nak gantikan ngan air asam jawa pekat)
  • 2 sudu besar nampla/minyak ikan
  • garam & gula secukup rasa
  • extra air masak (tuk kuah colek)
Cara-cara
  1. daging yg telah diperap di panggang atas grill hingga masak ( i prefer medium)
  2. sementara tuh, satukan bhn2 kisar dgn bhn2 lain dlm mangkuk...gaul sebati...adjust rasa & kepekatan colek...kalau cair sgt tambah lg sos cili & tomato..
  3. hidang daging panggang dihiris nipis bersama colek...

Nadhirah cuti sekolah

Hee..padahal dah habis pun cuti sekolah baru skrg nak cerita, nipun sbb dah tak tau sgt nak masukkan entri apa.
On the way ke sekolah. Semenjak ada Buggy Board ni sukala si Nadhirah sbb tak payah jalan lg.

Cuaca dah sejuk, terpaksala adik pakai macam ni

Nadhirah cuti seminggu je tapi jenuh juga nak pikirkan mcmna nak isikan masa cuti dia ni. Kalau ada kereta mesti leh gi jalan2 keluar dari Liverpool ni tapi takpe2...lain kali. (ayat ni mcm sedapkan hati sendiri je nih)
hari terakhir sekolah diadakan sekali sambutan Halloween. Tergamam Nadhirah tengok kawan2 dia pakai pelik2

Selain drpd ajak dia masak2, ada sekali bawak dia ke Big Art di galeri seni. Tempat ni mmg dikhaskan untuk budak2. Bolehla Fakhri join sekali. Setiap hari Selasa dan Jumaat pula diadakan aktiviti untuk anak dan parents sekali. Bagus tempat ni.




 
Ramai betul budak2 hari ni, maklumlah cuti sekolah

.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

www.kongsiresepi.com